Козметиката на Древния Египет

Може да ви се стори удивително, но египетската царица може да се окаже блондинка, въпреки, че в повечето случаи е изобразявана като брюнетка. Не можем да твърдим това със сигурност, защото египтяните масово са ползвали перуки. Те служели не само като символ на красотата, но и предпазвали главата и шията и били доста разпространени по онова време.

А знаете ли, че египтяните правели татуировки по тялото. Учените установяват това, докато изучават фигурки на "невестите на мъртвите" в пирамидите от Новото царство. Татуировките били използвани, за да повишат женския чар.

Лесно е да се разбере, защото съвременниците на Клеопатра и Нефертити са ги смятали за приказно красиви. Нова била и изкуствената красота с помощта на тонове козметика. А можем ли и ние да се възползваме от рецептите на Клеопатра?

Интересен въпрос, нали. Точно за нас, децата на съвременните технологии, привикнали да използват синтетични материали и да си мажат лицата с какви ли не нефтени боклуци и прогнили магарешки бодили.

Но все пак ето няколко съвета от древните египтяни:

За тези, които искат по-добър растеж на косата трябва да наложат местата, където костата е изтъняла със ситно нарязани листа от маруля.

А за тези, които имат косопад, е добре да вземат черен рог от газела, да го смесят с мосло и да направят специална смес. Може вместо рог от газела черен дроб от магаре.

За да премахнете излишното окосмяване по тялото е нужно да направите специална смес – смелени кости от птици, смесени с лук, масл, сок от клен, смола и краставица.

А ето рецепта за освежаване на дъха: окис от натрий плюс трева, съдържаща натриева сол или мляко.

Хм, сигурно за египтяните не е представлявало особен проблем, но къде ние ще намерим черен дроб от магаре или рог от газела?

Май, най-добрия вариант е да отидем до съседния щкозметичен магазин и да си купим освежаващ крем, на който даже е възможно да има надпис "Тайните на Клеопатра".