Боговете на Египет

Ра е бога на слънцето според египтяните. Още от древни времена Ра е бил слънчев бог. Легендата за него разказва, че той всеки ден се възражда, за да донесе слънце на Земята. Той всеки ден минава през 12 порти,които олицетворяват 12 часа на деня. След дванадесетата порта богът трябва да умре. Тогава той се превръща в бог Ауф. Задачата на бог Ауф е да премине през 12 порти в подземното царство и да донесе слънце на изгубените души на нощта.

Анубис - бог, съпровождащ душите през тъмнината в древноегипетската митология. Докато човек е жив, той води душата му през мрака на невежеството, а след смъртта – води душата в небесния Дуат. Считан е също за бог, покровител на балсамирането. Роден е от случайното съчетаване на Осирис с Нефтида – съпругата на Сет.

Изида - древноегипетска богиня на магията и на живота, на семейството, символ на хармония и брачната вярност на съпругата към мъжа, дори и след смъртта му. Възкресявала мъртвите.

Хор - Гръцкото име на египетския бог Хор е Хорус и означава Този, който е горе или Този, който е далече. Божеството има глава на сокол и носи двойната корона на Египет и ореол от слънчевия диск.Хор е смятан за първият фараон. Фараонът на Египет е негово въплъщение и именно тази божествена същност дава законното основание за владичеството.

Тот е божество в египетската митология - бог на занаятите и науката. Неговото животно е павианът.египетските богове съответсват и на 12 - те зодиакални знаци. Тот е богът на мъдростта, представител на знак Дева. Тот също така е считан за богът на писмеността. Негово дело е и Книгата на животът или Книгата на бог Тот.

Нейт - в древноегипетската митология е богиня на лова, войната и тъкането. По-късно била почитана като закрилница на мъртвите и техен водач в подземния свят. Тя била също и пазителка на Червената корона на Долен Египет. Майка на слънцето.

Озирис бил сложносъставен образ, божество-персонификация на царската власт, бог на производителните сили на природата и владетел на подземното царство

Тефнут е богиня на влагата. Нейното земно превъплъщение е лъвицата. Когато сутрин слънцето изгрее, Тефнут с огнено око сияе на неговото чело и изгаря враговете на великия бог.                 

Собек - Богът на крокодилите, пазител на Нил и фараона

Тховт - Повелителят на словото божие. Той бил авторът на свещените книги; той водел хрониката на царете, като записвал имената им върху листата на свещеното дърво; той покровителствал украсяваните с неговите изображения библиотеки, канцеларии, учреждения.

Хатор е богиня на музиката, любовта и съдбата, богиня на небето, хранителка на фараоните и властелин на далечните страни. Изобразява се като крава или жена с рога на крава и слънчев диск.